SOGO kurumsal müşterilerine inşaat projelerinin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi konusunda profesyonel hizmet sağlamaktadır.
Tasarım ve İhale Yönetimi
Konsept & Final Tasarım Yönetimi
Bu hizmet İşveren tarafından yaptırılan çok disiplinli uygulama projelerinin denetlenmesi işidir. Bu faaliyet kapsamında SOGO Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Mimari, Statik, Mekanik, Elektrik, Altyapı ve Yangın uygulama projelerini inceler ve tespitlerini proje ofisleriyle paylaşarak düzeltmelerin yapılmasını sağlar.
- Belirlenen proje grupları arasında uygulama üretimi aşamasındaki teknik koordinasyonu sağlar.
- Dizayn projelerinin uygulamaya yönelik teknik doğruluk seviyelerini kontrol eder.
- Değer Mühendisliği konularında yorumlarını tablolar halinde sunar, işverenin onayını alır ve ardından proje gruplarına gerekli düzenlemeleri yaptırır.
- İlgili danışmanlarla (cephe, yangın, asansör, LEED, akustik, aydınlatma, iş güvenliği) gerekli koordinasyonu sağlar.
Bu süreçler, projenin her aşamasında teknik uygunluk ve kalite standartlarının sağlanmasını ve projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasını amaçlar.
Bütçe ve İş Programı Planlama Yönetimi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Projelerin işveren talepleri ile sonlandırılmasıyla birlikte işverene yaklaşık bütçe sunumunu yapar.
- İşin biteceği optimum süreyi belirlemek için Primavera programını kullanarak master iş programını şekillendirir ve işveren onayına sunar. Bu iş programının yüklenici tarafından uygulanma durumunu kontrol eder ve gerekli uyarıları yapar.
- Primavera iş programına yaklaşık bütçeyi de ekleyerek işverene nakit akış projeksiyonunu sunar.
Bu süreçler, projenin mali yönetiminin etkin bir şekilde yapılmasını ve projenin bütçe ve zaman çerçevesinde başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Satınalma Planlaması ve Yönetimi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Onaylanmış iş programına göre satınalma önceliklerini belirler.
- İşveren – ana yüklenici satın alma taleplerini değerlendirir ve bu konuda gerekli raporunu işverene sunar.
İşveren Temini Malzemeleri içeren Stratejik Satınalma Programını oluşturur.
İhale Hazırlıkları Yönetimi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Proje Müellifleri tarafından hazırlanmış ihale dokümanlarını inceler ve gerekli uyarılarını yapar.
- İhale paketinin ekleri olan keşif listelerinin, şartnamelerin, projelerin eksiksiz ve tam olarak hazırlanmasını sağlar.
- Yüklenici bulunması konusunda talep edilmesi durumunda destek olur.
- Yüklenici ön yeterlilik (finansal ve teknik iş yapabilme becerisi) bilgilerini inceler ve işverene raporunu sunar.
- Yüklenici adaylarından gelen teklifleri karşılaştırma tablosu yaparak işverene sunar ve yüklenici seçiminde işverene yardımcı olur.
Bu süreçler, projenin malzeme ve hizmet satın alma süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilmesini ve projenin gereksinimlerine uygun olarak malzeme ve hizmetlerin temin edilmesini sağlar.
İnşaat Yönetimi
Fiziksel Gerçekleşme Takibi ve Kontrolü
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Yüklenici tarafından hazırlanacak Master ve Detaylı Proje Planlarının kontrol edilmesi, İşveren ile değerlendirilmesi ve sürecin Master Proje Planı’na uygun olarak sürdürülmesini sağlar.
- Yüklenici tarafından hazırlanacak Master Proje Planı ve Detaylı Proje Planı çalışmalarında kritik aşamalar ve kısıtlar konusunda Yüklenici’yi bilgilendirir, olası sapmaları kontrol eder ve çözüm sağlamaya yönelik proaktif önerilerde bulunur.
- İşveren’in onayı gereken hususlarda İşveren’i doğru zamanda bilgilendirir, uyarır, sürece dahil olmasını sağlar ve onay sürecini takip eder.
- Aylık olarak İşveren yetkililerine raporlama yapar; bu raporlar projenin fiziki ve mali ilerlemelerini, işgücü ve malzeme verimliliğini değerlendirir, güncel durumu ve saha fotoğraflarını paylaşır, kalite hedefleri, bütçe ve süre açılarından değerlendirmelerde bulunur, sapmaları ortaya koyar.
- Yüklenici tarafından hazırlanacak periyodik raporları inceler, değerlendirme notları ile birlikte İşveren’i bilgilendirir.
Teknik Uygulama ve Saha Kontrolleri
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Yüklenici’ye resmi olarak (tutanakla) yer teslimini İşverenlerle birlikte yapar.
- Yüklenici tarafından hazırlanacak iş güvenliği planları ve risk raporlarını değerlendirir, görevlendirme ve işleyişleri kontrol ederek İşveren’e raporlar.
- Geçerli teknik şartnamelere uygun kalite kontrol planlarını hazırlar, Yüklenici’nin yapması veya yaptırması gereken test ve kontrollerin takibini yapar, sonuçları değerlendirir, varsa uygunsuzluklar için acil önlem alır.
- Sahadaki rutin iş güvenliği kontrollerini yapar ve raporlar.
Zaman ve Tedarik Yönetimi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Master Proje Planı ve Detaylı Proje Planı’nda kritik hedef tarihlerin proje hedeflerine uygun olarak tanımlar, gerçekleşmeleri takip eder, ilerleme sonuçlarını değerlendirerek rapor haline getirir ve İşveren’e sunar.
- Yüklenici tarafından hazırlanan ve takip edilen satınalma planında verilen ve stratejik açıdan önemli malzemelerin teminini takip eder.
- Master Proje Planı ve Detaylı Proje Planı’nda kritik durumların oluşması ihtimalinde İşveren bilgisi dahilinde sürece müdahil olur.
- İşveren tarafından temin edilmesine karar verilen malzemeler için piyasa araştırması yapar, sipariş ve satınalma aşamalarını İşveren yetkilileri ile birlikte yönetir.
- Yüklenici’nin sözleşmesi gereğince sağlamakla yükümlü olduğu araç ve gereçlerin zamanında iş yerine getirildiğinin ve çalışır halde bulundurulduğunun takibini yapar.
Değişiklik Yönetimi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- İşveren veya Yüklenici’den gelebilecek değişiklik taleplerini etüt eder, analizlerini kontrol eder, taleplere yönelik öneriler geliştirir ve İşveren onayına sunarak kararların alınmasını sağlar.
- Değişiklik talepleri ve sonuçları ile ilgili envanter hazırlar.
- İşveren tarafından, gerekli görüldüğü durumlarda işyeri dahilinde başka yükleniciler ile yapılması gerekli görülen iş kapsamları ile ilgili değişiklik emirleri ve ilave taleplerin koordinasyonunu yapar ve takip eder.
- İhale kapsamında olabilecek artış ve azalışları takip eder, kalite, süre ve maliyet etkilerini değerlendirir, kontrol eder, gereken koordinasyonu sağlar.
Sözleşme Yönetimi, Değer Mühendisliği ve Maliyet Kontrolü
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Yüklenici ve İşveren arasında imzalanan sözleşme ve eklerindeki esasların uygulama süreci içerisinde Yüklenici tarafından yerine getirilmesini sağlar ve kontrol eder.
- Uygulama süreci kapsamında İşveren ve Yüklenici arasında yapılacak idari yazışmaları ve hak taleplerini değerlendirir ve İşveren’e destek olur.
- Değer mühendisliği yapılmasına karar verilen imalatlarda, değer mühendisliği çalışmalarını fayda-maliyet prensiplerine dayanarak yönetir, bu kapsamda Yüklenici’nin yapacağı ihalelere eşlik eder.
- Uygulama süreci başında İşveren’e sunulmak üzere Projenin uygulama bütçesinin oluşturulması ile; değişiklik talepleri, yeni birim fiyatlar ve değer mühendisliği çalışmaları neticesinde oluşacak değişiklik ve sapmalar
Teslim Aşaması Yönetimi
Test ve Devreye Alma Süreçlerinin Yönetilmesi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Proje Müellifleri, Danışmanlar ve Yüklenici ile test ve devreye alma prosedürlerini hazırlatır ve yönetir.
- Tesisin işletmeye alınmasına ait dokümantasyonları, imalatçı firmaların garanti belgelerini ve işletme talimatlarını Yüklenici’den temin eder, gerekli her türlü belge ve bilgiyi ilgili yükleniciden toplar, gerektiği kadar çoğaltılmasını ve işverene teslimini sağlar.
- İşletme yetkililerine teslimlerin yapılmasını sağlar, işletmede görev alacak personelin Yüklenici ve/veya ekipman-sistem üreticileri tarafından eğitime tabi tutulmasını koordine eder.
- Sistemlerin bakım onarım prosedürleri ve periyodik bakım programlarını Yüklenici’ye hazırlatır ve İşveren’e teslim eder.
Geçici Kabul ve Kesin Kabul Süreçlerinin Yönetilmesi
Bu süreçte Proje Yönetim Ekibi şunları yapar:
- Geçici ve Kesin Kabul planlamalarını hazırlatır, bu kabullerde kullanılacak mahal bazlı tespit-tutanak-rapor formatlarını oluşturur, İşveren onayına sunar.
- Geçici ve Kesin Kabul Heyetlerini İşveren ile birlikte oluşturur, Kabul süreçlerinde ilgili disiplinlerdeki mühendis, mimar ve uzmanlarla eşlik eder.
- İşveren tarafından onaylanan formatlar ve geçerli kabul kriterleri doğrultusunda, oluşturulacak komisyon ile birlikte Kabul denetimlerini yapar, aşamalı olarak uygun olmayan imalatların tespitlerini yapar.
- Geçici ve Kesin Kabul tutanaklarını tutar, eksikliklerinin tamamlanmasını sağlar ve sonuçlandırır.
- Yüklenici’nin hazırlayacağı kesin hesabı kontrol eder, onaylanarak İşveren onayına sunar.